Saturday, 1 July 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 15)

“Tengahari ni jom lunch sekali,” ajak Radzi yang sedang menyarung kasut ke kaki kanannya.
Kasyaf yang sedang memanaskan enjin kereta mengangguk saja, “Aku okey je.”
Lutfi yang sudah duduk di atas motornya angkat isyarat bagus, tanda setuju dengan idea Radzi, “Jumpa tengahari karang. Aku gerak dulu!”
Radzi dan Danny serentak mengangguk. Kasyaf pula tanpa kata terus berlalu, mengikut motor Lutfi.
“Radzi, kau tak payah tanya jawapan aku. Ke mana saja kau pergi, aku rela ikut!” Danny sengih sambil menjungkit-jungkit keningnya.
Radzi buat muka sebelum dia memandang Aman yang sedang membetulkan kemeja yang tersarung pada tubuhnya, “Amboi, segaknya! Berkemeja bagai, ada presentation ke?”
Aman sengih lalu angguk, “Madam Evelyn punya kelas.”
“Aaa... yang suka panggil nama secara random aje kalau nak suruh orang buat presentation, kan?” Danny memetik jari setelah wajah Madam Evelyn bermain di mindanya.

Friday, 2 June 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 14)

"Ika..."
"Hmm?"
"Thanks."
Ika yang sedang mengutip sampah yang bertaburan di kawasan program Sehati Sejiwa tadi berdiri terus, "Kau cakap apa?"
"Aku cakap terima kasih."
"Tiba-tiba je kau ni. Kau letih sangat ke ni?"
Kasyaf ukir senyum, "Aku cakap terima kasih je kot."
"Dah tiba-tiba je kau cakap terima kasih."
Kasyaf menggeleng. Cakap terima kasih pun pelik ke?
"Wei, Kasyaf."

Monday, 8 May 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 13)

"Hai, Kak Jihan!" 
“Ha...” Jihan yang sedang membungkus kuah mee kari panggung kepala, "Ceh, korang ke? Ingat budak junior mana nak mengorat aku."
Aman ketawa, "Ada ke budak junior nak mengorat kau? Mangkuk ni je yang dok mengorat kau tak lepas-lepas."
Danny buat tak peduli dengan usikan Aman, "Kau sorang je? Orang lain mana?"
"Pagi ni kami tiga orang je tapi yang dua orang tu pergi toilet.”
"Budak koperasilah?"
Jihan angguk, "Ala, korang kenal kot."
"Huh? Siapa? Budak koperasi yang aku kenal kau je," Aman mengerutkan dahi sebelum memandang Danny.
"Ala, junior kita setahun. Tak salah aku, budak dua orang tu budak kelab korang waktu first year. Apa ke entah nama dia orang..."
"Kau ni tak tua lagi dah nyanyuk," Danny menggeleng kepala, seolah-olah menyesali takdir hidup Jihan.

Friday, 5 May 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 12)

"Wei, Kacap! Bangun! Kau tidur kat sini apahal?"
Kasyaf yang terasa bahunya diketuk membuka mata! "Aku tak larat nak jalan masuk bilik."
Danny kerut dahi, "Pukul berapa kau balik? Aku terjaga pukul satu, kau tak balik lagi."
"Pukul tiga lebih. Sekarang pukul berapa?" Kasyaf gosok mata. Badannya masih terasa letih.
"Pukul enam setengah dah. Bangunlah. Solat subuh dulu!" Danny menepuk bahu Kasyaf sebelum dia berlalu ke bilik Aman dan Radzi.
"Bangun dah?"
Radzi yang mencangkung di tepi tilam Aman menggeleng, "Tak mahunya nak bangun! Tinggal simbah air panas je ni."

Wednesday, 3 May 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 11)

"Hai baby!"
"Gedik!" Radzi melibas belakang Lutfi dengan tangannya, "Kau sorang je ke? Yang lain mana?"
"Semua keluar. Kasyaf ada meeting dengan team Sehati Sejiwa. Aman Danny ada latihan basket."
"Lulz! Kesian dok sorang-sorang."
Lutfi buat muka, "Ikut aku, nak je dok dalam rumah tapi aku bosan dok sorang-sorang."
"Bosan ke takut?"
"Diamlah. Kau habis kerja pukul berapa?"
Radzi kerling jam di pergelangan tangan, "Tak tahu lagi. Malam ni ada bola, mesti ramai lepak. Kau nak minum apa, cetan?"
"Bangang cetan!" Lutfi ketawa, "Lain feel bila baca dengan cakap. Euww..."
"Bongok! Cepatlah nak minum apa?"

Monday, 3 April 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 10)

“Lee, meeting petang ni jangan lupa! Pesan dekat budak-budak lelaki yang tak ada dalam group Whatsapp kita!” Ujar Kasyaf sambil sebelah tangannya menyelak planner manakala tangan lagi sebelah memegang telefon pintarnya rapat ke telinga, “Okey. Jumpa petang ni!”
Usai mematikan talian, pen yang ada di atas meja studinya dicapai lalu dia menulis sesuatu di dalam planner. Event Sehati Sejiwa! Planner itu ditutup sebelum dia berdiri. Bunyi riuh-rendah dari dapur rumah membuatkan dia tertanya-tanya, mereka yang ada di dapur itu sedang memasak atau sedang berkaraoke.
Dia melangkah menuju dapur lalu bahunya disandarkan pada pintu dapur. Kepalanya digeleng perlahan. Aku agak dah...
"WEE... E... ARE NEVER EVER GETTING BACK TOGETHER!!!" Danny yang memegang senduk ala-ala mikrofon, menyanyi (lebih kepada menjerit ya, bukan menyanyi) kuat!
"One more time..." Lutfi mengangkat tangannya, konon cue untuk menyanyi kembali lirik dari lagu Taylor Swift itu.

Thursday, 30 March 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 9)

“Bosannyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!”
Radzi yang sedang ralit dengan komik Dragon Ball di tangan mengerling Danny sekilas, “Bosan, buat assignment!”
“Siap dah...”
“Awal siap assignment kali ni?”
Danny sengih, “Aku tak ada apa nak buat, sebab tu aku buat assignment tu. Dah habis ni... bosan balik!”
Tiba-tiba telefon pintar Danny yang ada di atas meja bergetar! Danny dengan malas bangun dan terus mencapai telefon pintarnya itu. Mesej dari group Kacap dan Empat Budak Kacak dibuka, “Wei, Kasyaf hantar mesej dalam group.”
“Kenapa?”
“Tanya nak makan apa malam ni?”

Sunday, 26 March 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 8)

Radzi kerling Danny di sebelahnya, yang sekejap-sekejap mengerling jam di pergelangan tangannya. Sesekali dia mengerutkan dahinya.
“Kau kenapa? Macam tak tentu arah je. Kita tunggu siapa ni sebenarnya? Aku laparlah, nak balik makan.”
“Ala, kejaplah! Tengah tunggu Jihan ni.”
“Kau nak dating pun ajak aku!”
“Bukan datinglah, gila! Dia nak kasi sup kaki ayam.”           
Radzi buat muka menyampah. Tak datinglah sangat.
“Danny!” Dari jauh, kelihatan Jihan berlari-lari anak mendekati meja yang diduduki Danny dan Radzi, “Sorry lambat!”
“Tak apa! Bukan lama pun aku tunggu kau,” balas Danny sebelum tersengih.
Radzi di sebelah Danny mengerutkan dahi. Tak lama? Pigi dahhh...

Tuesday, 7 March 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 7)

"Nama apa?" Aman kerut dahi. Dia tak jadi menyuap nasi mendengar nama yang disebut Lutfi.
"Puspa Wangi aku kata."
Radzi dah tersedak-sedak, "Datang dari zaman bila? Klasik benor namanya..."
"Dia sebaya PG kot," jawab Lutfi.
Danny mengacau-ngacau kuah mee kari dengan meenya supaya serasi sebelum bersuara, "PG tua dua tahun dari kita."
"Ha..." Lutfi mengangguk. Nak jawab tak boleh. Mulut penuh dengan makanan.
"Dah kahwin?" Tanya Kasyaf sebelum menyuap nasi yang sudah digaul dengan kuah ayam masak kicap ke dalam mulut.
Uhuk! Lutfi tersedak.
Aman laju menepuk belakang Lutfi.

Monday, 6 March 2017

[CERPEN] Anak Cikgu Timah Masuk Kampung Pt.2

"Kau buat apa?"
"Aku tau aku dah buat salah."
"PG, sejak bila kau jadi orang yang suka menuduh tak tentu pasal ni?"
"Sejak aku kenal dia! Aku tak tau kenapa tapi bila aku dapat tau dia pergi sungai tu, aku jadi marah tapi bukan niat aku nak marah. Aku cuma risaukan dia! Aku tak nak ada apa-apa jadi dekat dia."
Firas di hujung talian hela nafas, "Aku tak ada nombor telefon dia, kalau kau nak mintak dekat aku."
"Kau ada nombor abang dia."
"Kau nak kena bunuh dengan abang dia ke? Kau dah marah budak tu sampai budak tu merajuk bawak diri, sekarang kau nak nombor abang dia pulak?"
PG picit kepala yang terasa berpusing, "Aku buntu dah ni, Firas."
"Maaf aku tak dapat tolong. Kau doalah banyak-banyak kau jumpa dia balik nanti."
PG mengeluh, "Aku rindu dia, Firas..."
"Ada depan mata, kau marah-marah. Dah hilang baru nak rindu-rindu..."

[CERPEN] Anak Cikgu Timah Masuk Kampung Pt.1

"Erghh! Ibu, pick up the phone! Pick up the stupid phone, ibu!" Elin menggumam rendah sambil dia menarik bagasinya dengan sebelah tangan. Apabila panggilan telefonnya masih lagi tidak berjawab dia berjalan sambil menghentakkan kakinya berkali-kali! "Arghhh! Where the hell am I right now? Dengan panasnya, dengan tahi lembu merata-rata! Ibu ni pun, tadi cakap kalau dah sampai telefon. Orang telefon banyak kali tak nak angkat pulak!"
Dari jauh dia nampak tiga orang lelaki sedang melepak dia bawah pohon mempelam. Dengan hati yang geram dia terus menapak mendekati tiga orang lelaki itu, "Hei, I nak tanya. Rumah Fatimah dekat mana ye?"
Tiga orang lelaki yang tadi asyik memetik gitar saling memandang antara satu sama lain. Salah seorang daripada mereka, yang memakai baju merah jungkit kening, "Fatimah mana hang nak cari? Kampung ni memang ada sorang ja nama Fatimah. Satu lagi, apa hei... hei...? Bagi salam tak reti ka? Muka elok dah, sayang budi bahasa tak dak!"

Thursday, 2 March 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 6)

"Okey! First thing first... baju team kita. Team designing?" Kasyaf pandang pada orang-orang yang berada di kirinya, "Macam mana Arif?"
"Okey. Kami ada dua design. Kami dah print untuk senang semua tengok," Arif, ketua team designing menjawab sebelum memberi isyarat mata pada anak buahnya untuk mengedarkan printout yang sudah disediakan sebelum mesyuarat tadi, "As you all can see, ada dua design. Sebelah kanan designnya penuh, yang sebelah kiri kita cuba kurangkan hiasan dan lebihkan motto team kita. Sehati Kita Bersama, Sejiwa Kita Bersatu."
Ika yang sedang meneliti design yang disediakan angkat tangan, "Yang belah kanan ni motto you guys letak kat mana?"
Arif terdiam sebelum dia berdehem. Tanpa mempedulikan soalan Ika, dia menyambung penerangannya yang terhenti, "Kami decide untuk logonya untuk diletakkan di lengan tangan kanan dan..."

Tuesday, 28 February 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 5)

“Pilihlah nak lauk apa.”
Pijah jungkit kening memandang Aman. Tersengih-sengih, ingat elok agaknya! “Saya dah kenyang.”
“Rugilah! Kedai ni lauk sedap-sedap especially ikan bakar dengan air asam,” ujar Aman sambil menyenduk kerabu kerang masuk ke dalam pinggannya. Sebiji telur masin diambil dan diletakkan di tepi kerabu kerang. Dia kemudiannya mendekati kawasan ikan bakar sebelum memesan pari bakar bersama air asam.
Pijah dah telan air liur. Dia tau kedai ni lauknya sedap-sedap tapi dia juga tahu kedai ni boleh tahan juga harganya. Purse yang dipegang dibuka lalu dia mengira bilangan not biru yang ada di dalam dompet itu. Bibir digigit sebelum dia mendekati Aman yang sudah mengambil tempat duduk di salah sebuah meja yang ada di dalam kedai, “Saya nak pergi bank kat hujung sekejap.”
“Nak buat apa pergi bank?” Aman bertanya sebelum dia menyedut air kosong yang dipesan tadi.

Sunday, 26 February 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 4)

“Umi!!!” Ceria saja nada suara Danny bila mengambil panggilan telefon dari uminya.
“Amboi, cerianya anak umi sampai salam pun tak bagi! Dhani sihat?”
“Sihat, umi! Umi sihat? Abah?”
“Sihat... umi abah sihat belaka. Dhani tu, kalau umi tak telefon... payah benar nak telefon umi. Nasib baik ada Jihan.”
Danny memusingkan pen di tangannya sambil mencebikkan bibirnya sebelum dia ukir senyum, “Ala umi tu... asyik Jihan je. Sayang sangat ke Jihan tu...”
“Aik? Jealous?” Suara Puan Arfah yang sinis di talian membuahkan tawa Danny.
“Tak jealous pun! Dhani sibuk, umi. Dengan assignment, latihan basketball tapi umi jangan risau, umi dengan abah sentiasa dalam doa Dhani.”

Saturday, 25 February 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 3)

“Danny, hari ni aku tumpang kau! Aku malas nak bawak kereta!” Kasyaf yang baru keluar dari bilik tidur bersuara pada Danny yang bersila di lantai.
Danny yang sedang mencicah biskut kering empat segi jenama Hup Seng ke dalam cawan berisi Milo panas mengangguk saja.
“Aku pun nak tumpang!” Lutfi yang sedang merapikan rambutnya bersuara dari dalam bilik.
“Boleh je tapi nanti korang nak balik pukul berapa?” Danny bertanya sebelum dia menghirup air Milo dari cawan. Dia kemudiannya bangkit dari duduknya dan terus ke dapur membawa cawan yang digunakan dia tadi, “Petang karang aku ada latihan basketball dengan Aman. Habis kelas terus pergi court.”

Friday, 24 February 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 2)

"Lawa ke budak yang nak langgar kau tu?"
Aman jungkit bahu menjawab soalan Radzi. Mulutnya masih penuh dengan nasi. Karang jawab bersembur mulut, kena carut pulak.
"Kau kenal ke budak tu?" Tanya Lutfi sambil menyudu kobis masak lemak ke dalam pinggannya.
Aman angguk, "Kenal."
"Siapa?" Danny yang tadi asyik menyuap nasi bertanya pula.
"Adalah... kalau aku sebut karang, belum tentu korang kenal."
Danny mencebik, "Eleh... nak berahsia konon. Kau pun bukannya kenal sangat budak-budak perempuan kolej."
Kasyaf yang tadi diam menghulurkan pinggannya kepada Radzi, meminta nasi tambah, "Korang punya kapten basketball nama apa entah?"
"PG!" Jawab Danny laju.

Wednesday, 22 February 2017

[Mini Novel] K.A.D.L.R (BAB 1)

Kasyaf menolak pintu dewan kuliah dengan sebelah tangan. Sebaik saja dia melangkah keluar dari dewan kuliah, bahunya tiba-tiba dipeluk dari kedua-dua arah, “Kacap sayang...”
Kasyaf tersentak sikit sebelum memandang ke kiri dan kanannya. Radzi dan Lutfi tersengih saja memandang Kasyaf.
“Korang tak ada kelas ke?”
Radzi masih dengan sengihnya menggeleng, “Kelas aku dah habis.”
“Aku pun...” Jawab Lutfi sebelum dia tersengih, “Tapi petang karang ada satu lagi.”
“Dah korang buat apa kat sini?”
“Saja. Cari geng nak pergi makan tengahari,” jawab Lutfi dengan nada ceria, “Kebetulan aku terserempak dengan Radzi, dia pun cari geng nak makan.”
“Apasal tak makan dengan budak kelas kau?”
Lutfi mengerutkan dahinya, “Ala, hari ni nak lunch dengan housemate terchentaa...”

Sunday, 19 February 2017

[Mini Novel] Untuk Seminggu Saja (BAB 13)

Iman tak menunggu lama, dia segera bangun dari duduknya. Dia memandang Jun, “Maafkan I, Jun! Antara you dan Lily, I akan pilih Lily. Dia yang pertama dan terakhir dalam hati I. Tak ada yang lain.”
Jun kaku. Kata-kata Iman, wajah Lily yang basah dengan air mata bagai menghantui dirinya. Demi melihatkan air mata yang mengalir di pipi Lily buat dia terasa berdosa! Ya Allah, kenapalah aku harus menjadi orang ketiga di dalam hubungan mereka?!
“Jun...?” Seru Iman. Dia nak berlalu pergi tapi wajah Jun yang berubah habis buat dia tak jadi nak melangkah.
“Kejar dia...” perlahan saja suara Jun sebelum dia memandang Iman, “Kejar dia, Iman!”
Iman terkaku sebelum mengangguk, “Maafkan saya, Jun!”