Monday, 2 March 2015

[Mini Novel] Untuk Seminggu Saja (BAB 5)

Iman terkocoh-kocoh turun dari tingkat atas. Dia sudah lambat! Sudahlah dia ada mesyuarat penting pagi ni. Itulah, pagi tadi selepas keluar dari bilik tidur utama, dia tertidur semula di biliknya. Alahai...
“Iman, jom sarapan dulu!”
Iman kalih memandang Lily, “Saya dah lambat, Lily.”
“Maaf sebab tak kejut awak sebab selalu awak bangun sendiri.”
“Tak apa,” balas Iman, pendek.
“Awak nak saya bungkuskan makanan?”
“Tak payahlah.”
Lily hela nafas lalu dia merenung Iman yang kelihatan kalut itu. Dia dekati Iman lalu lengan Iman dipegang,  “Kejap, Iman.”
“Saya dah lambat, Lily!” Iman keraskan suaranya.
“Kejap!” Lily tarik Iman pusing mengadap dirinya, “Tali leher awak ni. Kenapa tak ikat kemas-kemas?”
Iman mati kata. Lily yang berdiri rapat dengan tubuhnya, mengundang debaran yang datang tiba-tiba. Wajah Lily yang sedang khusyuk membetulkan tali lehernya direnung. Entah kenapa, debar yang dulu hilang, kembali hadir. Tanpa sedar, dia merenung wajah Lily telus.
“Dah siap,” Lily senyum sebelum mendongak mencari wajah Iman dan dia terkaku. Mata Iman tunak merenung dirinya.
Iman tersentak apabila Lily memandangnya. Nafas dihela, panjang, “Er... saya pergi dulu,” Iman bersuara perlahan sebelum berlalu keluar dari rumah, meninggalkan Lily yang masih termangu-mangu.
Lily rasa pipinya berbahang. Malu? Ya, dia rasa malu tiba-tiba...

Iman rasa jantungnya berdegup kencang. Dahinya yang terasa basah dengan peluh, dikesat perlahan. Rasa hatinya sudah jadi lain. Situasi tadi buat dia tak tentu arah. Wajah Lily yang tekun mengikat tali lehernya bagai pita rakaman yang berulang-ulang.
Dalam ralit melayani perasaan, deringan dari telefon pintarnya mengejutkan dia dari lamunan. Saat dia nampak nama yang naik di atas skrin, dia mengeluh perlahan. Jun masih tak mengerti permintaan Lily. Sejujurnya dia rimas dengan sikap Jun yang tak mahu mengerti permintaannya dan Lily. Nafas dihela kasar sebelum jarinya mematikan panggilan tersebut. Jun, tolong faham I... kali ni aje.
Sekali lagi telefonnya berbunyi. Dia merengus kasar sebelum mengambil panggilan tersebut, “Hello?”
“Iman...?”
Iman terdiam. Lily! “Er, ya?”
“Saya kacau awak ke?”
Iman pantas menggeleng, “Tak. Saya serabut sikit dengan kerja.”
“Oh,” Lily yang di talian sana membalas.
Buat seketika, mereka berdua senyap tak bersuara. Iman terasa bagai ada jongkong emas di dalam mulutnya, Lily pula bagai terbeku lidahnya.
“Er...”
“Ehem...”
Serentak, mereka bersuara.
“Awak dulu,” laju Lily memintas sebelum sempat Iman bersuara.
“Kenapa awak telefon?”
Lily ketap bibir, “Saja. Dulu kan saya selalu jugak telefon awak waktu awak dekat ofis.”
Iman terdiam.
“Tak apalah, Iman. Saya tak nak kacau awak. Hari ni awak balik lambat ke?”
“Tak tahu lagi,” balas Iman pendek.
“Oh, okey. Saya letak dulu. Assalamualaikum, Iman.”
Tanpa membalas salam dari Lily, Iman mematikan talian. Salam yang diberikan Lily tadi hanya dijawab di dalam hati. Nafas dihela lama.

Iman menggenggam erat tangan Lily yang masih belum sedarkan diri. Iman mengeluh. Pipi Lily yang basah, diusap perlahan. Sayang...
Saat matanya hampir terlelap, dia terasa tangannya yang menggenggam erat tangan Lily diusap perlahan. Dia buka matanya dan wajah Lily yang basah dengan air mata, menyapa matanya, “Lily...”
“We’ve lost him...” Lily sudah teresak, “Again...”
Iman ketap bibir, “Lily...”
“I’m sorry, Iman! I am really sorry...” Lily sudah menekup mukanya, “Saya bukan ibu yang baik. Maafkan saya, Iman...”
“Sayang, jangan macam ni!” Iman bangun dan terus duduk di birai katil Lily, lalu tangan Lily yang menekup wajahnya ditarik, “It’s not your fault, Lily.”
“Baby...” Lily tarik nafas panjang, menghalang sendu dari kedengaran, “Baby gone. Semua sebab saya! Semua sebab kebodohan saya. Kalau saya tak lari, saya takkan jatuh... semua salah saya. Dah tiga kali, Iman...”
Iman terus memeluk Lily yang masih menangis, “It’s not your fault, Lily. It’s not your fault. Allah ada sebab untuk ambil dia dari kita, sayang...”
Lily terus menangis di pelukan Iman. Dia tak kuat. Dia rasa bersalah. Semuanya salah dia. Kalaulah dia tak lari nak angkat baju tadi...
Iman mengeratkan pelukannya. Ubun-ubun Lily dikucup lama, seolah-olah menyalurkan kekuatan kepada Lily. Tipulah kalau dia tak sedih tapi siapalah dia nak menghalang takdir Tuhan?
“Iman...” panggil Lily, masih tersedu-sedan.
“Ya?”
“I’m sorry...”
“Shushh...” Iman mengusap belakang Lily, menenangkan Lily yang masih menangis, “You don’t have to be sorry, sayang.”
“I’m really sorry,” Lily menggumam rendah, “I’m really sorry...”
Lily kesat pipinya yang terasa basah. Kenangan itu datang lagi. Tiga kali keguguran, tiga kali dia hilang permatanya dan kali ketiga itu, buat dia menjauhkan diri dari Iman. Bukan kerana dia benci tapi kerana dia tak mampu menatap wajah Iman. Dia ingat lagi betapa terujanya Iman ingin memiliki cahaya mata sendiri namun semuanya terkubur dan itu pun, kerana dia. Kerana salah dia...

Iman menolak daun pintu sambil memberi salam. Saat pintu terbuka, dia terkedu. Lily tertidur di atas meja makan. Pasti Lily menunggunya. Tadi selepas kerja, dia terus keluar bersama Azrul. Ada Lily menghantarkan mesej namun tidak dia balas.
Entah kenapa, dia tak sanggup nak teruskan tempoh seminggu yang diminta oleh Lily. Baru dua hari, hatinya sudah mula goyah. Wajah tenang Lily mengocak ketenangan jiwanya, mengundang debar pada hatinya seperti dahulu. Dia tidak pasti apakah yang hadir pada hatinya kala ini adalah cinta atau semata-mata simpati? Tapi... akalnya kuat menyatakan cinta itu masih ada.
Nafasnya dihela. Langkah kakinya diatur mendekati meja makan. Tangannya perlahan mengoncang bahu Lily, “Lily...”
Lily masih kaku, tak berkutik.
Dipanggil Lily sekali lagi, kali ini lebih kuat, "Lily..."
Masih tidak terjaga. Iman tiba-tiba mengukir senyum lantas menggeleng. Perlahan-lahan dia mencempung tubuh Lily yang masih lena. Tidak betah rasanya untuk dia terus mengejutkan Lily yang sedang nyenyak tidur.
Lily yang masih memejamkan matanya di dalam cempungan Iman tiba-tiba bersuara, "Iman, saya rindu awak...”
Iman tersentak. Jantungnya kembali mengeluarkan debar yang tak berirama. Luahan Lily yang masih lena itu mengundang resah tiba-tiba. Entah kenapa, dia juga merasakan yang dia rindu Lily...

"Lily, kenapa awak balik lambat?"
"Saya busy," balas Lily acuh tak acuh.
Iman mengeluh, "Dah lepas pukul 12 malam, Lily. Awak boleh telefon saya, kan?"
"Bateri habis."
"Lily, kenapa ni? Awak marah saya? Kenapa..."
"Iman, please. Saya penat! Saya nak tidur. Good night!" Tanpa menunggu Iman membalas kata-katanya, dia berlalu.
Iman terduduk. Lily, hari ni ulangtahun perkahwinan kita. Awak tak ingat ke? Lily, saya ikat perut nak makan sama-sama dengan awak... kenapa awak berubah macam ni? Apa salah saya pada awak, sayang?
“Iman!!” Lily buka mata. Dia tercungap-cungap seperti baru lepas berlari. Wajah sedih Iman di dalam mimpinya buat dia resah.
“Lily?”
Lily berpaling ke pintu bilik air yang baru terbuka. Wajah Iman yang basah dipandangnya. Air matanya tiba-tiba merembes turun ke pipi.
Iman tercengang. Kenapa dengan Lily? “Awak okey ke?”
Lily turun dari katil lalu dia mendekati Iman. Tubuh tinggi lampai yang menjadi kekasih hatinya sejak zaman persekolahan itu dipeluk, erat.
“Lily?!” Iman cuba merungkai pelukan Lily. Detak jantungnya berubah lagi.
“Please...” Separuh merayu Lily bersuara, “Kali ni aje. Saya nak peluk awak, kali ni aje...”
Iman menghela nafas. Tangannya perlahan-lahan membalas pelukan Lily, “Syushh... kenapa menangis ni?”
“Saya dah banyak lukakan hati awak, kan Iman?”
Iman dia tak menjawab sebaliknya dia membelai rambut Lily.
“Saya minta maaf, Iman. Saya minta maaf sangat-sangat,” dalam sedu-sedan, Lily bersuara, “Selagi awak tak maafkan saya, saya takkan dapat tidur nyenyak. Setiap malam, saya mimpikan awak. Wajah awak yang sedih. Wajah awak yang terluka... semuanya sebab saya.”
“Saya maafkan awak, Lily. Saya maafkan awak...” ucap Iman sambil membelai rambut Lily. Pelukannya pada Lily dieratkan, “Saya sentiasa maafkan awak.”
Lily leraikan pelukannya lalu wajah Iman dipegang, “Iman...”
Iman merenung wajah Lily yang sudah comot dengan air mata, “Ya?”
“Saya tahu, awak susah nak tunaikan permintaan saya ini tapi tolong... tolong sayang saya balik macam dulu. Saya tahu awak cuba tapi... saya dapat rasa awak terpaksa. Untuk hari yang masih berbaki lima hari... tolong sayang saya macam dulu, Iman. Tolong jangan tunjuk perasaan terpaksa awak. Tolong...”
Iman mengangguk lantas Lily ditarik kembali ke dalam pelukannya, “Jangan menangis lagi. Lily saya tak cantik kalau menangis.”
Lily yang di dalam pelukan Iman tertawa kecil namun sendunya masih kedengaran. Iman, saya cuma nak kenangan manis saja bersama awak.
I can't sleep,
everything i ever knew,
Is a lie,
without you,

I can't breathe,
when my heart is broke in two,
There's no beat,
without you,

You're not gone,
but you're not here,
At least that's the way it seems tonight,
If we could try to end these wars,
I know that we can make it right,
cause baby,

I don't wanna fight no more,
I forgot what we were fighting for,
and this loneliness that's in my heart,
won't let me be apart from you,

I don't wanna have to try,
Girl, to live without you in my life,
So, i'm hoping we can start tonight,
cause i don't wanna fight,
no more,

How can I leave,
when everything that I adore,
and everything I'm living for,
Girl, it's in you,

I can't dream,
sleepless nights have got me bad,
The only dream i ever had,
is being with you,

I know that we can make it right,
It's gonna take a little time,
Lets not leave ourselves with no way out,
lets not cross that line,(that line)

I don't wanna fight no more,
I forgot what we were fighting for,
and this loneliness that's in my heart,
won't let me be apart from you,

I don't wanna have to try,
Girl, to live without you in my life,
So, i'm hoping we can start tonight,
cause i don't wanna fight,
no more,

Remember that i made a vow,
that i would never let you go,
I meant it then, I mean it now,
and i want to tell you so,

I don't wanna fight no more, (oh no)
I forgot what we were fighting for,
and this loneliness that's in my heart,
won't let me be apart from you,

I don't wanna have to try,
Girl, to live without you in my life,
So, i'm hoping we can start tonight,
(can we start)
cause i don't wanna fight,
no more...

I don't wanna fight no more,
I forgot what we were fighting for, (oh yeah)
and this loneliness that's in my heart,
(my heart)
won't let me be apart from you,

I don't wanna have to try,
Girl, to live without you in my life,
So, i'm hoping we can start tonight,
(I'm hoping)
cause i don't wanna fight,
no more...

It's all a lie,
Without you,
without you...

 p/s: bila cinta itu masih ada, kenapa harus disia-siakan rasa itu?

16 comments:

  1. At lastttt., da lme tgu hehe,.tq^.^

    ReplyDelete
  2. Betulll.. bila cinta masih ada.. jgn disia2kan bajai ia..

    -mieza-

    ReplyDelete
  3. Ehmmmm.....tp lily terlalu merayu2 la plak...

    ReplyDelete
  4. Next chapter please..!!! Sian kt iman..hehe

    ReplyDelete
  5. Hati manusia.... mudah berubah

    ReplyDelete
  6. hope mereka akan baik smula . Nmpk yg iman ikhlas . Bkn terpaksa . best la kak .. tq 😘😁😍

    ReplyDelete
  7. x sanggup nk tgk diorang berpisah .. hope iman cpt sedar yg dia masih syg cinta kn lily ,huhu

    ReplyDelete
  8. best..msih ade cinta dhati iman..

    ReplyDelete
  9. Moga Iman terbuka hati menerima Lily kembali

    ReplyDelete
  10. trend letak lirik lagu dalam cerita bagi saya harus dihentikan kerana itu kan hak cipta pemilik lagu tu. Tengok aja dalam novel english, jarang sekali yang ada copy the whole song n simpan dalam bab sebab itu semua bole menyebabkan drg kena saman. kalau ada pun dalam empat kerat jer or dalam bentuk poem tapi sentiasa di sertakan dgn nama penulis asal

    ReplyDelete
  11. It's good.. But somehow I'd rather knowing lily happy without iman..let's be realistic.. Not every time we get what we want.. But it is the best for us or else it won't happened..

    ReplyDelete
  12. Continue it pleasee..am waiting for this story..huhu

    ReplyDelete